Η Αφροδίτη Φουτρή είναι Κοινωνιολόγος – Δραματοθεραπεύτρια και ειδικεύεται στην ατομική και ομαδική δραματοθεραπεία εφήβων και ενηλίκων.

Στα πλαίσια της κλινικής της εμπειρίας έχει εργαστεί σε δομές ψυχικής υγείας, οικοτροφεία, ψυχιατρικές κλινικές, κέντρα ημέρας και σε δομές με κακοποιημένα παιδιά και εφήβους. Επίσης ως σύμβουλος απασχόλησης από το 2005 έως και το 2010 εργάστηκε με  μετανάστες και άνεργες γυναίκες και  προσέφερε τις υπηρεσίες της εθελοντικά  σε πολλούς κοινωνικούς φορείς όπως κέντρα απεξάρτησης, ορφανοτροφεία και συλλόγους που προσφέρουν κοινωνικές υπηρεσίες. Εργάζεται ιδιωτικά στη Θεσσαλονίκη και διοργανώνει εργαστήρια  Δραματοθεραπείας και σεμινάρια σε ειδικούς πληθυσμούς σε όλη την Ελλάδα.

Δείτε το αναλυτικό βιογραφικό

ΝΕΑ

Το παιχνίδι και η φαντασία στη θεραπευτική διαδικασία του τραύματος

Inner World Woamn Lantern

 

«Το παιχνίδι και η φαντασία στη θεραπευτική διαδικασία του τραύματος»

 

Διήμερο Σεμινάριο με τον Στέλιο Κρασανάκη MD

Ψυχίατρος- Δραματοθεραπευτής-Διδάσκων ΕΚΠΑ-Σκηνοθέτης

Επιστημονικά υπεύθυνος του Ινστιτούτου Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ


 

Η Δραματοθεραπεία αποτελεί την κατάλληλη μέθοδο αντιμετώπισης δύσκολων μετατραυματικών καταστάσεων εξ αιτίας της Τέχνης που αξιοποιεί στη σχέση θεραπευτή-θεραπευόμενου αλλά και τις έννοιες της μεταφοράς και της αισθητικής απόστασης που καταστούν τη διαδικασία λιγότερο επώδυνη και περισσότερο αποτελεσματική.

Στο σεμινάριο αυτό θα διερευνήσουμε πως η παιγνιώδης διάθεση και η φαντασία έχουν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν εκείνους που πάσχουν από μετατραυματική διαταραχή άγχους.
Θα βασιστούμε στην πολύχρονη έρευνα του γνωστού δραματοθεραπευτή Mooli Lahad που έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από μετατραυματική διαταραχή άγχους απέχουν από το παιχνίδι και εμφανίζουν φτωχή φαντασία. Το παρελθόν τους είναι παγωμένο και κυριαρχεί ο τρόμος, ενώ οι εικόνες που έρχονται από αυτό είναι κυρίως αρνητικές και επώδυνες.

Για τη μετατραυματική διαταραχή (PTSD) γνωρίζουμε ότι:

 • Η πλειοψηφία των περιπτώσεων ανακάμπτει με το χρόνο.
 • Η PTSD αντιπροσωπεύει την αδυναμία της φυσικής ανάκαμψης.
 • Μετά από ένα χρόνο, η PTSD δεν ανακάμπτει χωρίς

     θεραπευτική αγωγή.

 • Η PTSD είναι ιδιαίτερα οδυνηρή και εξουθενωτική διαταραχή.

Η ανάκαμψη παρεμποδίζεται όταν το τραύμα παραβιάζει την υπάρχουσα γνώση ότι ο εαυτός είναι ικανός και ο κόσμος ασφαλής, δημιουργώντας την αντίληψη ενός ανίκανου εαυτού και ενός επικίνδυνου περίγυρου.

Το επανορθωτικό μοντέλο του Mooli Lahad βασίζεται σε αποτελεσματικές μεθόδους θεραπείας για PTSD και επικεντρώνεται στα παρακάτω βήματα:

 • Δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας.
 • Εστιάζει στη σωματική μνήμη του τραύματος.
 • Δίδει προτεραιότητα στις εμπειρίες της πραγματικής ζωής ενώ προχωρά στη σταδιακή έκθεση της μνήμης.
 • Ανασυγκροτεί τις εικόνες του εγκεφάλου και δημιουργεί εναλλακτικές λύσεις μέσω της φανταστικής πραγματικότητας.
 • Αναστοχάζεται για τη μάθηση και εσωτερίκευση των αλλαγών.

Όπως επισημαίνει η Mary Harvey οι στόχοι μας στην αποκατάσταση της μετατραυματικής διαταραχής είναι:

 • Να μειωθούν τα σωματικά συμπτώματα σε ελεγχόμενες αναλογίες.
 • Ο ασθενής να καταφέρει να αντιμετωπίσει τα συναισθήματα που σχετίζονται με τις τραυματικές μνήμες.
 • Ο ασθενής να είναι σε θέση να ελέγχει αυτές τις μνήμες (να "αναδεικνύει" τη μνήμη χωρίς μια ισχυρή συναισθηματική ανταπόκριση).
 • Η μνήμη του τραυματικού γεγονότος να μετουσιωθεί σε μια συνεκτική αφήγηση.
 • Να αποκατασταθεί η αυτοεκτίμηση του θεραπευόμενου και να δημιουργήσει σημαντικές σχέσεις.
 • Ο θεραπευόμενος να βρει τελικά τη δύναμη να απομακρύνει ένα σύστημα πεποιθήσεων, προκαταλήψεων και μύθων που συνδέεται με το τραύμα.

Στο συγκεκριμένο σεμινάριο θα γνωρίσουμε τρόπους ώστε να επαναφέρουμε σταδιακά το παιχνίδι, την παιγνιώδη διάθεση και τη φαντασία στη ζωή του θεραπευόμενου από το μετατραυματικό στρες. Θα τον οδηγήσουμε μέσα από αυτές τις πηγές της αλλαγής στη σταδιακή μείωση των συμπτωμάτων και την επανάκτηση του ελέγχου της ζωής του.
Το σεμινάριο θα είναι βιωματικό και περιλαμβάνει θεωρία και πράξη.

Το σεμινάριο διεξάγεται στο κέντρο Αυτογνωσίας, Δραματοθεραπείας και Επαγγελματικής ανάπτυξης "ΡΟΕΣ" , Δροσίν 12, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη.

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Ώρες διεξαγωγής σεμιναρίου: Σάββατο 17/11/2018 15.00-18.00 και 

Κυριακή 18/11/2018  11.00-16.00

Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες απευθύνεστε:6973826821, 2314032417, e mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΤΡΕΧΟΝΤΑ

Το παιχνίδι και η φαντασία στη θεραπευτική διαδικασία του τραύματος

  «Το παιχνίδι και η φαντασία στη θεραπευτική διαδικασία του τραύματος»   Διήμερο Σεμινάριο με τον Στέλιο Κρασανάκη MD Ψυχίατρος- Δραματοθεραπευ...

Ομάδα Δραματοθεραπείας εφήβων

    Οι έφηβοι πολύ συχνά, υποφέρουν από φοβίες, άγχος και ανησυχίες όπως και οι ενήλικες και όσον αφορά το συναισθηματικό τους κόσμο, βιώνουν μεγάλη έν...

Ομάδα Δραματοθεραπείας Eνηλίκων

  Νέα ομάδα Δραματοθεραπείας και προσωπικής ανάπτυξης ξεκινάει τον Οκτώβριο στο Κέντρο αυτογνωσίας, Δραματοθεραπείας και επαγγελματικής ανάπτυξης ΡΟΕΣ. Τα μ...

A Lifehacker Development